Χώρες παραγωγής καφέ
Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε σε μια περιήγηση στις χώρες του καφέ τα ιδιαίτερα χαρμάνια με τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά που κατέχει η κάθε χώρα. Ένα παγκόσμιο ρόφημα, που κάθε χώρα φέρει ξεχωριστά αρώματα.

Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε σε μια περιήγηση στις χώρες του καφέ τα ιδιαίτερα χαρμάνια με τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά που κατέχει η κάθε χώρα. Ένα παγκόσμιο ρόφημα, που κάθε χώρα φέρει ξεχωριστά αρώματα.

Espresso World

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα είναι η χώρα που έχει τις καλύτερες γεωγραφικές συνθήκες για την καλλιέργεια καφέ. Από τη σοδειά που παράγεται στις φυτείες στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ και τη γύρω περιοχή παράγεται πλυμένος καφές είδος Arabica. Τα πιο γνωστά είδη είναι: "Tres Rios", "Tarrazu", "Dota" και "San Marcos". Οι καφέδες της Κώστα Ρίκα έχει οξύ γεύση και δυνατό άρωμα. Ο καφές της Κόστα Ρίκα έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλο τον κόσμο, λόγω της προσοχής και του πάθους στην καλλιέργειά του. Χαρακτηρίζεται από τέλεια ισορροπία και οι γεύσεις του κόκκου ποικίλουν από γλυκές, σε φρουτώδη, σοκολατένιες κ.ο.κ.


Γουατεμάλα

Η Γουατεμάλα είναι η χώρα στην οποία καλλιεργείται ένα από τα καλύτερα είδη καφέ του κόσμου. Η αρχαία πόλη Γουατεμάλα Αντίγκουα η οποία βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Γουατεμάλα και η οποία καταστράφηκε μετά από σεισμό το 1773 έδωσε το όνομα του καταπληκτικού καφέ. Παρόλο που οι γεύσεις των ειδών καφέ διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή το κοινό προφίλ είναι το εξής”μεσαία πυκνότητα, άρωμα λουλουδιών, οξύτητα, ισορροπημένο άρωμα φρούτων και μπαχαρικών. Το ηφαιστειακό χώμα στη Γουατεμάλα, σε συνδυασμό με το μικροκλίμα ανά περιοχή, χαρίζουν στον εν λόγω καφέ βάθος και πικάντικη γεύση με άρωμα που θυμίζει σοκολάτα, ενώ το σώμα του ποικίλει από μέτριο σε πλήρες. Εδώ καλλιεργείται ο Strictly Hard Bean, πυκνός και σκληρός κόκκος σε υψόμετρο 1200 μέτρων.


Τζαμάικα

Ο καφές "Blue Mountain" είναι σημαντική πηγή εσόδων της Τζαμάικα, καλλιεργείται σε πολύ μικρό έδαφος στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ο καφές είναι αρκετά γνωστός και παρόλο που και άλλες χώρες προσπαθούν να τον παράγουν και επιβάλλουν στην αγορά με το ίδιο επώνυμο η Τζαμάικα είναι ο μοναδικός γνήσιος παραγωγός του "Blue Mountain". Αυτός ο καφές είναι πολύ διαφορετικός από τα άλλα είδη καφέ που παράγονται στα Καραϊβικά νησιά. Η τιμή του είναι αρκετά υψηλή, γεγονός που μπορεί να οφείλεται και στην ποιότητα και στις περιορισμένες ποσότητες που παράγονται. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα είδη, το "Blue Mountain" μεταφέρεται όχι σε τσουβάλια, αλλά σε ξύλινα βαρέλια. Με τη διακριτική οξύτητα, το πολύ ελαφρύ άρωμα φουντουκιού και μαλακή γεύση αυτός ο καφές είναι ο πλέον διάσημος και ο ακριβέστερος στον κόσμο. Από το εξωτικό νησί της Καραϊβικής παίρνουμε τον Jamaican Blue Mountain, έναν από τους πιο εκλεπτυσμένους τύπους καφέ του κόσμου, με ήπια και γλυκιά γεύση που προέρχεται από το δροσερό αέρα, το πλούσιο χώμα και τις συχνές βροχές.


Μεξικό

Η καλλιέργεια καφέ στο Μεξικό συγκεντρώνεται κυρίως στις νότιες περιοχές (Veracruz, Oaxaca και Chiapas) σε μικρές εκτάσεις και παρ’ όλο που είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος τον τύπο του, συνήθως τείνει να είναι πλούσιος, με γεύση που θυμίζει σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.



Παναμάς

Εδώ πραγματοποιείται κάθε χρόνο διαγωνισμός καφέ που ανακηρύσσει τον καλύτερο καφέ του Παναμά, ενώ ο διάσημος τύπος είναι ο Esmeralda Special, όπως και ο γλυκός Honey Hartmann.



Σαν Σαλβαδόρ

Για την δημοκρατία του El Salvador που σημαίνει στα ισπανικά «Ο Σωτήρας» η παραγωγή του καφέ υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη της ζωής της χώρας σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και ιστορικό. Πολλοί παραγωγοί εξακολουθούν να επιμένουν στην νοστιμιά της ποικιλίας Bourbon, παρόλο που είναι ευπαθής. Μάλιστα πολλοί κάτοικοί του φορούν το σήμα Bourbon ως ένδειξη τιμής και υπερηφάνειας.Οι παραγωγοί είναι πιστοί σε αυτή την ποικιλία καφέ εξαιτίας του μεγάλου του σώματος και της γλυκύτητας του. Χαρακτηρίζεται επίσης από κανονική έως υψηλή οξύτητα με έντονο άρωμα, με γλυκιά και ευχάριστη γεύση σαν σοκολάτα.


Νικαράγουα

Θεωρείται μία χώρα παραγωγής ιδιαίτερα ποιοτικού καφέ. Έχουν ένα μεγάλο εύρος γεύσεων και αρωμάτων που οφείλεται επίσης στην ποικιλομορφία του εδάφους και την ιδιαιτερότητα του κλίματος της κάθε περιοχής. Ο καφές της Νικαράγουα χαρακτηρίζεσαι πικάντικος και σχεδόν κρεμώδης με γεμάτο σώμα και ισορροπία με καθαρή γεύση, ίσως εσπεριδοειδών με μεσαία οξύτητα. Συνήθης μέθοδος επεξεργασίας: η "φυσική πολτοποίηση (Pulped natural)".


Πουέρτο Ρίκο

Αν και παράγει καφέ εδώ και 270 χρόνια, η ποιότητα γενικά είναι χαμηλή με εξαιρέσεις μερικούς καφέδες που συγκαταλέγονται στους καλύτερους του κόσμου. Τα χαρακτηριστικά του είναι γεμάτο σώμα, λεπτά και διάφορα αρώματα με ισορροπημένες γεύσεις.




Κούβα

Καφέδες με μέτριο σώμα και χαμηλή οξύτητα. Η χώρα καταναλώνει σχεδόν το 80% της παραγωγής με το υπόλοιπο να μένει για εξαγωγή.




Ονδούρα

Αν και οικονομικοί, πολιτικοί και οικολογικοί λόγοι έχουν φέρει πισωγύρισμα στον τομέα του καφέ, η χώρα παράγει πάρα πολύ καλούς καφέδες, ειδικά στα υψόμετρα πάνω από 2.000 μ. Υπάρχουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή αλλά κατά γενικό κανόνα οι καφέδες εχουν γλυκύτητα στη γεύση, χαμηλή οξύτητα και διακριτική γεύση καραμέλας.




Δομινικανή Δημοκρατία

Λόγω της κακής οικονομίας, οι περισσότερες φυτείες είναι οργανικές αλλά όχι πιστοποιημένες. Οι καρποί επεξεργάζονται με την “υγρή μέθοδο” και στη γεύση είναι ήπιοι, με πλήρες σώμα και ανάλογα με το καβούρντισμα τους, με επίγευση λουλουδιών.




ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Βραζιλία

Η Βραζιλία παράγει ένα τρίτου του καφέ σε όλο τον κόσμο. Εκεί στις κορυφές των κεντρικών και νότιων περιοχών της χώρας βρίσκονται οι μεγάλες φυτείες με εκατομμύρια καφεόδενδρα. Η Βραζιλία παίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό. Η χώρα κατέχει την πρώτη θέση για την κατανάλωση καφέ, 720 εκ. κγ., ανάμεσα στα κράτη παραγωγοί. Αντί για “πρωινό” χρησιμοποιείται η φράση “πρωινός καφές”. Στη Βραζιλία καλλιεργείται κυρίως Arabica, το Robusta σε πολύ μικρές ποσότητες και συνήθως ο καφές επεξεργάζεται με την ξηρή μέθοδο. Σε όλες τις επαρχίες καλλιεργούνται διαφορετικά είδη καφέ. Η επιλογή των ειδικών είναι το "Bourbon Santos". Ο βραζιλιανός καφές είναι μαλακός με χαμηλή οξύτητα. Καμία συζήτηση για τον καφέ δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς αναφορά στη Βραζιλία που αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή του κόσμου. Περίπου το 80% των κόκκων ανήκουν στην ποικιλία arabica, με το υπόλοιπο 20% να συνθέτουν οι robusta και να καλλιεργούνται χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους επεξεργασίας. Παρ’ όλο που ο βραζιλιάνικος καφές παράγεται σε πολλές διαφορετικές περιοχές, σχεδόν όλα τα είδη του είναι ήπια, με γλυκιά γεύση, μέτριο σώμα και χαμηλή οξύτητα.


Κολομβία

Η Κολομβία παράγει 12% του καφέ στον κόσμο. Το εύφορο έδαφος οφείλεται στην ηφαιστειογενή προέλευση της περιοχής. Η Κολομβία κατατάσσεται σε τρεις περιοχές (cordilleras). Στη μεσαία και την ανατολική cordilleras παράγεται ο καλύτερος καφές. Τα είδη καφέ της μεσαίας cordilleras είναι κυρίως το "Medellin", το "Armenia" και το "Manizales". Το "Medellin" έχει πυκνή και πλούσια γεύση, ραφιναρισμένη και ισορροπημένη οξύτητα και είναι το πλέον γνωστό. Το Manizales και το “Armenia” έχουν χαμηλότερα επίπεδα οξύτητας. Τα πιο δημοφιλή είδη καφέ από την ανατολική περιοχή είναι το "Bucaramanga" και το άλλο που φυτεύεται γύρω στην πρωτεύουσα της Κολομβίας "Bogota". Το "Bogota" θεωρείται για ένα από τα πλέον ραφιναρισμένα είδη καφέ στην Κολομβία και είναι λιγότερο οξύ σε σχέση με το "Medellin". Ο καφές "Bucaramanga" έχει μαλακή, αλλά πυκνή γεύση σαν το ραφιναρισμένο "Sumatra" και πάλι με χαμηλή οξύτητα.

Έχοντας θέσει υψηλά στάνταρ όσον αφορά τον καφέ, η Κολομβία τον καλλιεργεί σε μικρότερες εκτάσεις, όπως και το Μεξικό. Ο καφές της συνήθως είναι ήπιος στη γεύση, με ισορροπία στην οξύτητα. Χαρακτηριστικά δημοφιλή παραδείγματα ο Colombia Supremo, ντελικάτος και αρωματικός και ο Excelso Grade.


Βολιβία

Πρόσφατα ενταγμένη στην παραγωγή καφέ, τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για Speciality ποικιλίες μιας και η χώρα έχει όλα τα χαρακτηριστικά κυρίως το υψόμετρο, για εξαιρετικούς καφέδες. Η εξαγωγή γίνεται κυρίως προς την Ευρώπη. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους είναι λεπτοί, ντελικάτοι κόκκοι, αρωματικοί και γλυκοί, συνήθως με γεύση εσπεριδοειδών.


Εκουαδόρ

“Φτωχή” παραγωγική αλλά και εξαγωγική χώρα, λόγω της έλειψης τεχνογνωσίας αλλά και πόρων. Οι καφέδες κυρίως είναι χαμηλής, ποιοτικά, κλίμακας με ελάχιστες εξαιρέσεις. Συνήθως θα βρούμε υψηλή οξύτητα, πικάντικα αρώματα και γεμάτο σώμα.




Περού

Οι περισσότερες φάρμες πλέον στο Περού παράγουν με οργανικό τρόπο, οι ποιότητα όμως δεν ακολουθεί τον τρόπο παραγωγής, με την πλειοψηφία να είναι στο μέσο όρο. Η προσπάθεια να υπάρχει φθηνός οργανικός καφές οδήγησε τις φάρμες να εστιάζουν στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα, καθώς η ποιότητα είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και ας υπάρχουν οι κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις αλλά το γενικό χαρακτηριστικό ειναι η μεγάλη διαφορά γεύσεων και ποιότητας ανάμεσα σε περιοχές ή ακόμη και σε φάρμες ίδιας περιοχής.


Βενεζουέλα

Αν και η χώρα δεν στηρίζεται τόσο στην παραγωγή καφέ, ωστόσο ποιοτικά είναι σε πολύ καλό επίπεδο.Με χαρακτηριστικά την χαμηλή οξύτητα και την ελαφριά αρωματική γεύση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε blends ή και ως μονοποικιλιακοί. Οι καφέδες που είναι κοντά στα σύνορα με την Κολομβία είναι οι καλύτεροι της χώρας και ανεβαίνουν συνεχώς στη παγκόσμια λίστα αξιοόγησης.


ΑΦΡΙΚΗ
Αιθιοπία

Πολυτελής καφές με πλούσια και φρουτώδη γεύση. Η Αιθιοπία είναι η πατρίδα του καφέ και ο σημαντικότερος παραγωγός από πλευράς ποιότητας και ποσότητας. Ο καφές της Αιθιοπίας χαρακτηρίζεται από πολύ ευχάριστο άρωμα και χαμηλό περιεχόμενο καφεΐνης. Οι περιοχές στις οποίες παράγεται ο πλέον ποιοτικός καφές είναι "Sidamo", "Kaffa", "Harrar" και "Wellega". Ο καφές πρωτοανακαλύφθηκε στη νότια Αιθιοπία, οπότε είναι λογικό αυτοί που τον ανακάλυψαν και τον καλλιέργησαν πρώτοι απ’ όλους, να βρίσκονται μέσα στους κορυφαίους παραγωγούς του. Ο Harrar και ο Yergahcheffe είναι οι πιο διάσημοι και ένας κλασικός καφές Αιθιοπίας έχει πλούσια γεύση και άρωμα, πλήρες σώμα και γλυκίζει.


Κένυα

Ο καφές είδος Arabica ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα και είναι από τους πλέον ποιοτικούς καφέδες σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγή καφέ στην Κένια παρακολουθείται αυστηρά από τον τοπικό Σύλλογο παραγωγών. Ειδικά τα τσουβάλια με την επιγραφή “ΑΑ” αναζητούνται από πολλούς παραγωγούς. Λόγω των υψηλών επιπέδων οξύτητας οι καφέδες της Κένιας έχουν έντονη γεύση φρούτων, καμιά φορά έχουν γεύση λεμονιού. Δημοφιλής τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη, ο καφές από την Κένυα καλλιεργείται στους πρόποδες του όρους Κένυα κι έχει «ζωηρή» γεύση που θυμίζει κρασί με φρουτώδης νότες, οξύτητα και πλούσιο άρωμα.


Τανζανία

Μητέρα του παγκοσμίου φήμης Peaberry coffee, η Τανζανία καλλιεργεί τον καφέ της στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο, κοντά στην Κένυα. Το αποτέλεσμα είναι καφές με μέτριο σώμα, ήπια οξύτητα, πλούσια και ντελικάτη γεύση και νότες κρασιού. Οι κόκκοι Peaberry, μάλιστα, δεν είναι μόνο μοναδικοί στη γεύση, αλλά και σπάνιοι.


Μπουρουντί

Χαμηλή παραγωγή αλλά πολύ υψηλή ποιότητα με τις φάρμες να έχουν απο 50 εως 250 δέντρα. Παλιότερα ο καφές αναμειγνυόταν μετάξυ των παραγωγών πριν πωληθεί, οπότε δεν ήταν δυνατός ο διαχωρισμός ανάμεσα σε καλές και κακές παραγωγές, μια μέθοδος που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ώστε οι καλύτεροι να βγουν στην επιφάνεια. Συναντάμε νότες εσπεριδοειδών και λουλουδιών συνήθωςσ τις γεύσεις ή τσαγιού και φουντουκιού αν καβουρντιστούν περισσότερο.


Κονγκό

Ο εμφύλιος δεν αφήνει την παραγωγή καφέ να ανθίσει αν και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι καλές. Η χώρα παράγει Peaberry και Elephant καρπούς (αντί για δύο “σπερματα”, ο καρπός έχει μόνο ένα μεγάλο), έχοντας και Arabica καθώς και Robusta, με τις τιμές πώλησης να είναι παρα πολυ χαμηλές.



Ακτή Ελεφαντοστού

Επίσης μια χώρα που έχει πληγεί από εμφυλίους με την παραγωγή να έχει πέσει. Παράγει κυρίως Robusta, για πώληση σε όλες τις αγορές.





Καμερούν

Εστίαση της παραγωγής για στιγμιαίο καφέ, άρα και την πλειοψηφία να είναι Robusta. Υπαρχουν και μερικές εξαιρέσεις με καρπούς Longberry (Peaberry) και Elephant.




Μαδαγασκάρη

Η παραγωγή είναι του είδους Robusta κυρίως, με μεγάλο ποσοστό της να καταναλώνεται εγχώρια. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για καλύτερη ποιότητα που όμως θέλει χρόνο ακόμη για να φτάσει στο φλυτζάνι μας.



Μαλάουι

Μικρή παραγωγή με καλούς καφέδες που όμως είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό.





Ρουάντα

Εμφύλιος πόλεμος κι εδώ έχει επηρεάσει την παραγωγή, που όμως τα τελευταία χρόνια αναρρώνει και η χώρα βγαίνει ξανά στο προσκήνιο με εξαιρετική ποιότητα καθώς έχουν όλα τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά όπως και την γνώση και θέληση να πετύχουν.Υγρή επεξεργασία των κόκκων, με τις γεύσεις να είναι φρουτώδεις με τόνους λουλουδιών και γεμάτο σώμα καφέ με χαμηλή οξύτητα.


Ζάμπια

Με κυμαινόμενη ποιότητα, από κακούς εώς εξαιρετικούς καφέδες, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή. Αρώματα λουλουδιών αναδύονται στο φλυτζάνι μας, με ισορροπημένη οξύτητα και δυνατό σώμα.



Ουγκάντα

Με την παραγωγή να εστιάζει κυρίως στο είδος Robusta, δεν περιμένουμε να δούμε υψηλή γενική ποιότητα που ωστόσο υπάρχει αρκετή στο 10% των Arabica που καλλιεργούνται.




ΑΣΙΑ
Ινδία

Παραπλήσιος με της Ινδονησίας, ο καφές στην Ινδία καλλιεργείται κυρίως σε πλαγιές βουνών. Τα καλύτερα είδη του προέρχονται από τις περιοχές Kerala, Karnatka, και Tamilnadu και έχουν πλούσιο, πλήρες σώμα και οξύτητα. Ένα ιδιαίτερο είδος είναι ο καφές monsoon (μουσώνας), του οποίου οι μη ώριμοι ακόμη καρποί αφήνονται έξω σε ισχυρούς ανέμους, κάτι που οδηγεί σε λιγότερη οξύτητα και περισσότερη γλυκύτητα.


Ινδονησία

Στο νησί Ιάβα παράγεται 12% του καφέ της Ινδονησίας. Μετά την ασθένεια hemilelia vastatrix (σκουριά στα φύλλα) στα φύλλα του καφέ το 19ο αιώνα, επιβίωσαν μόνο τα δένδρα Arabica τα οποία βρισκόταν σε μεγάλο υψόμετρο. Τα είδη αυτά Arabica ονομάζονται "Old Java" και χαρακτηρίζονται από μαλακή γεύση, πυκνό και καπνιστό άρωμα. Στη θέση των δένδρων Arabica, φύτεψαν καινούρια και ξεκίνησαν ξανά την παραγωγή. Το νέο είδος έχει το όνομα "Estate Java" και σε σχέση με το παλιό χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα και λιγότερη πυκνότητα. Ο καφές έφτασε εδώ από τους Ολλανδούς τον 17ο αιώνα και οι κόκκοι από τη Java έχουν συνήθως πλήρες σώμα και γλυκιά επίγευση, με μεγάλης διάρκειας τελείωμα. Η Java, άλλωστε είναι το πιο διάσημο σε παραγωγή καφέ από τα νησιά της Ινδονησίας.


Σουμάτρα

Ο καφές που παράγεται στην Ινδονησία καλλιεργείται σε τρία νησιά – τη Σουμάτρα, την Ιάβα, και το Σουλαβέσι. Στη Σουμάτρα παράγεται περίπου 68% από τον καφέ της Ινδονησίας. Ο καφές είδος Arabica που καλλιεργείται στο νησί πωλείται στην αγορά υπό την ονομασία "Sumatran" ή "Blue Sumatran". Τα άλλα είδη είναι "Mandheling" – χαρακτηρίζεται από χαμηλή οξύτητα, πλούσιο άρωμα και είναι γνωστό ως “ο πυκνότερος καφές του κόσμου”. Το "Gayo Mountain" – έχει γλυκιά γεύση και ειδικό άρωμα μπαχαρικών και βοτάνων. Το είδος “Ankola” ορίζεται από τους ειδικούς ως ο καλύτερος καφές Arabica υγρής επεξεργασίας. Ο καφές από την Ινδονησιακή χώρα μπορεί να είναι γλυκός και «τραγανός» με πολυπλοκότητα στη γεύση. Έχει απαλό σώμα και ισορροπία, ενώ περιέχει κάτι από καπνό, κακάο, γη και κέδρο. Ο πιο διάσημος καφές έρχεται από το νότιο μέρος και ονομάζεται Mandheling.


Υεμένη

Εδώ παράγεται ο διάσημος Mocha Java που αναμειγνύει κόκκους Java από την Ινδονησία, με τους δικής τους καλλιέργειας Mocha. Το μέγεθός τους είναι λίγο μικρότερο από το κανονικό και υπόκεινται σε ξηρή επεξεργασία, δίνοντας ένα βαθύ και πλούσιο άρωμα και γεύση.



Κίνα

Παραγωγή μόνο για στιγμιαίο καφέ, μιας και στις μεγαλουπόλεις επικρατούν τα δυτικά πρότυπα μεγάλων εταιρειών καφέ και στην επαρχεία ο καφές είναι απλά άγνωστος, καθώς μιλάμε για την χώρα του τσαγιού.



Ανατολικό Τιμόρ

Καφές που έχει έρθει από την Ινδονησία άρα και με τα ίδια χαρακτηριστικά. Το νησί έχει το δικό του υβρίδιο καφέ, το Timor, που συνδυασμένο με την ποικιλία Caturra, κάνει την ποικιλία Catimor που κερδίζει έδαφος στην καλλιέργεια λόγω των καλών χαρακτηριστικών του.



Φιλιππίνες

Ενώ καλλιεργούνται τα κυριότερα είδη καφέ όλα μαζί ταυτόχρονα (Arabica, Robusta,Excelsa, Liberica) και τα αποτελέσματα είναι πολύ ποιοτικά, το 80% της παραγωγής πηγαίνει κατευθείαν στη Nestle.



Βιετνάμ

Μετά την Βραζιλία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ παγκοσμίως, αλλά η καλλιέργεια επικεντρώνεται σε Robusta δέντρα καθώς είναι πιο ανθεκτικά.




ΩΚΕΑΝΙΑ / ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Χαβάη

Ο καφές καλλιεργείται στη Χαβάη από το 1881 έως σήμερα. Ο καφές "Kona" που παράγεται εκεί είναι ο μοναδικός καφές που παράγεται στις Ε.Π.Α. Ο καφές "Kona" συνήθως συσχετίζεται με τον καφέ που παράγεται στην Τζαμάικα το “Blue Mountain”. Και τα δύο είδη έχουν λίγη οξύτητα, μεσαία πυκνή γεύση και ελαφρύ άρωμα φουντουκιού. Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καφές "Kona" έχει γεύση μπαχαρικών και πιο συγκεκριμένα κανέλας. Λόγω του μικρού εδάφους στο οποίο καλλιεργείται ο καφές αυτός είναι επίσης πολύ ακριβός. Παρ’ όλο που ο καφές παράγεται σε όλη τη Χαβάη –τη μοναδική πολιτεία των Η.Π.Α. που παράγει καφέ- ο καφές της περιοχής Kona είναι ο πιο διάσημος και δημοφιλής στον κόσμο. Καλλιεργείται στις πλαγιές των ηφαιστείων Hualalai και Mauna Loa όπου το ηφαιστειακό χώμα, οι συχνές βροχές και τα σύννεφα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να παραχθεί η πλούσια και αρωματική αυτή γεύση καφέ, που κοστίζει ακριβά.


Αυστραλία

Καφέδες με ευχάριστη οξύτητα και γήινους τόνους. Οι μικρότερες φάρμες έχουν εξαιρετικούς καφέδες που όμως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί μιας και δεν φτάνουν στις εξαγωγές.



Παπούα Νέα Γουινέα

Λόγω του δύσκολου εδάφους, αν και τα δέντρα μεγαλώνουν υπό σκιά και σε μεγάλο υψόμετρο, είναι δύσκολη η παραγωγή και επίσης ενώ η καλλιέργεια είναι οργανική, λίγες φάρμες έχουν την πιστοποίηση. Πολύ καλοί καφέδες με χαμηλή οξύτητα, αρώματα με νότες φρούτων και λουλουδιών.